Je intuïtie: een waardevolle en krachtige tool

Je intuïtie volgen, doe jij dat wel eens? Wist je dat je intuïtie een krachtig instrument is welke je nog waardevoller en krachtiger kan maken met wat oefening?

Intuïtie: de allereerste ingeving en dat allereerste pure gevoel wat jou iets laat doen, kiezen, of juist ervoor zorgt dat je iets niet doet. Het is er ineens, als een flits.
“Het voelde gewoon meteen goed.”
“Ik heb toch niet gekozen voor deze baan, ik had er geen fijn gevoel bij.”
“Ik dacht net nog aan je en nu bel je, wat toevallig!”
“Ik heb het gevoel dat er iets niet klopt.”

Het wordt ons wel moeilijk gemaakt om onze intuïtie waar te nemen in deze wereld waarin je elke dag wordt overweldigd door een overload aan prikkels. We worden al snel in de verleiding gebracht om alleen met ons hoofd te leven. Het lijkt bijna alsof “je intuïtie volgen” alleen iets voor gevorderden is.

Ons verstand kan heel nuttig zijn, bijvoorbeeld om dingen te kunnen begrijpen en te analyseren. Belangrijk om te weten is dat ons verstand ook heel vaak niet gelijk heeft! Zo is je verstand ook heel goed in het creëren van chaos en het uitdenken van mogelijke scenario’s. In dit geval kan het je juist belemmeren en blokkeren om efficiënt te werken.

Zo had mijn verstand er ook een handje van bij het schrijven van dit artikel. Er kwamen een hoop argumenten in mijn hoofd op die mij wijs maakten dat ik het niet zou kunnen en maar beter niet kon beginnen aan het schrijven van dit artikel. Na me even behoorlijk rot te hebben gevoeld besloot ik om mijn verstand lekker door te laten ratelen. Ondertussen ben ik met beide benen op de grond gaan staan en heb ik mijn intuïtie uitgenodigd om mijn verstand een handje te helpen. Dat hielp! Er kwam weer ruimte voor mijn creativiteit.

Je verstand en je intuïtie: een top team!

Wist je dat wanneer je jouw verstand samen laat werken met je intuïtie je op alle fronten in het dagelijkse leven beter functioneert en meer bereikt? Denk aan een hoger energielevel, meer zelfkennis, meer oog voor details, hogere effectiviteit, meer ontspanning, meer voldoening en een grotere kans op waardevolle inzichten. Bovendien zul je merken dat je dichterbij jezelf komt te staan. Wanneer je meer in verbinding met jezelf staat wordt het bijvoorbeeld ook veel makkelijker om keuzes te maken.

Naast je verstand mag er dus ook ruimte komen voor je intuïtie. Dit vergt wel wat oefening! Benieuwd hoe? Lees hieronder hoe je jouw intuïtie eens goed wakker kan schudden!

Bewustwording

Intuïtieve ingevingen komen vaak plotseling en erg snel. Dit kan in de vorm van een beeld, een gevoel (warm gevoel of onderbuikgevoel) of het gewoon “weten” zonder er over nagedacht te hebben. De eerste stap in het trainen van je intuïtie is bewustwording: een nieuwsgierige, actieve en uitnodigende houding naar je intuïtie. Door bewustwording zul je steeds beter onderscheid kunnen maken tussen de informatie die je krijgt vanuit je verstand en informatie die jouw innerlijke raadgever, je intuïtie, je ingeeft.

Tip: Evalueer en reflecteer! Zet de komende tijd de informatie die je verzamelt van je verstand en je intuïtie op papier, in twee aparte kolommen. Wat kun je met deze informatie doen? Hoe pakte dit uit?

Verstand, intuïtie: wie is nu de beste raadgever!?

De kunst is om beiden aandacht en ruimte te geven! Zie het zo: alleen gebruik maken van je verstand of alleen maar je intuïtie volgen geeft een eenzijdige blik. Input van beiden raadgevers geeft meer informatie en beiden kunnen elkaar aanvullen, als een team! Je mag vallen en opstaan, het is een leerproces!

Even naar buiten

Loop je even helemaal vast in je hoofd? Weet je even niet wat je moet doen en wat nu het beste besluit is?

Ga even naar buiten, letterlijk uit de situatie. Het liefst, als daar de mogelijkheid toe is, de natuur in waar je zo min mogelijk afleiding hebt van prikkels (verkeer, licht, geluid). In de natuur kun je makkelijker tot jezelf komen, echt even landen. Door uit de situatie te stappen geef je je intuïtie meer ruimte.

Tip: Een mooie oefening is om al je zintuigen af te gaan. Wat ruik ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? Wat proef ik? Dit zorgt ervoor dat je weer wat meer in contact staat met je lichaam en gevoel.

Vertrouw erop dat je, op vaak onverwachte momenten, ineens een ingeving krijgt. Flits! Daar is je intuïtie.

Deze blog is ook terug te vinden op de website van Psychologen Nederland:

C’est l’Evi gebruikt functionele en analytische cookies om verkeer op haar website te analyseren en de gebruikerservaring te verbeteren. Door verder te gaan stemt u hiermee in.